Lifestyle Tips

Groener leven, dit zijn mijn tips!

Illustratie door: Roxane, Kromme Kwastjes.

Eind 2019 besloot ik dat ik ‘groener’ wilde gaan leven. Althans ik wilde wat doelen behalen. Sommige dingen deed ik al, maar wilde ik nog beter en efficiënter doen. Zoals bijvoorbeeld afval scheiden. Dat deed ik al met papier, plastic en glas. Afgelopen jaar is daar ook GFT bij gekomen. Ik bouwde ons gootsteenkastje om en creëerde zo meer ruimte voor een klein GFT afvalbakje. En het resultaat in de zwarte bak mag er wezen! We hebben ruimte over!

Maar ik wilde verder gaan dan alleen maar afval scheiden en dus ben ik mij gaan inlezen over onder andere wasbare luiers, water besparen en nog meer manieren om zuiniger en milieubewuster te leven. En dus heb ik hier een lijstje gemaakt met wat ik het afgelopen jaar ben gaan toepassen of wat ik al deed. Gelijk wat tips voor jouw om wat inspiratie op te doen!

Water besparen en hergebruiken
1. Duurt het bij jou ook zo lang voor het water warm wordt? Vang het koude water tot het warm wordt op in een waterkan of watertap.
2. Ditzelfde kun je toepassen in de douche. Zelf vang ik dit dan op in een emmer.
3. Gebruik het water wat je van de douche/droger/wasmachine/babybadje hebt opgevangen om de wc door te spoelen.
4. Zet de kraan uit wanneer je je handen aan het wassen bent.
5. Douche korter en zet de kraan uit wanneer je je aan het wassen bent.

Eten en afval
1. Eten je kinderen geen korstjes? Gooi ze naar buiten voor de vogels.
2. Let goed op de datum van versproducten. Hier wil het nog wel eens fout gaan en eindigt het in de prullenbak. Zonde!
3. Gebruik wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Dit is iets wat ik zelf nog meer wil toepassen dit jaar.
4. Schaf wasbare wattenschijfjes aan. Werken naar mijn mening zelfs fijner dan de wegwerp variant (pluist niet).
5. Let in de winkel op 35% korting stickers op producten. Scheelt geld in de portemonnee en onnodig weggegooid eten.
6. Heb je oud brood? Maak dan tosti’s of wentelteefjes. Je kunt het natuurlijk ook roosteren.
7. Avond eten over? Bewaar het als lunch voor de volgende dag of vries het wanneer mogelijk in.

Plasticvrij leven
1. Sinds vorig jaar heb ik de shampoo en bodybar ontdekt. Mijn eis is dat zoiets moet schuimen, en dat doen ze beide!
2. Neem je eigen (stoffen) tas mee naar de winkel.
3. Koop deo in een potje in plaats van een fles.
4. Scheerschuim is fijn, maar een blok scheerzeep gaat langer mee! En werkt naar mijn mening even goed.

Gas, licht en energie
1. Let op wanneer je je verwarming aan hebt staan (ga je intensief schoonmaken? zet hem dan lager) en zet hem uit wanneer je de deur uit gaat. (Hier vergeet ik hem zelfs vaak aan te zetten, oopsie)
2. Zet je lichten uit wanneer je je niet in die ruimte bevind.
3. Laat je water koken met een deksel op de pan. Dit gaat sneller.
4. Wist je dat water door kookt ook als je het gas uit hebt gezet? Probeer het gas maar eens eerder uit te zetten wanneer je kookt.
5. Ditzelfde geldt voor de oven!
6. Vervang je lampen door LED verlichting.
7. Was vaker op 30 graden. Zelf was ik alleen de handdoeken/washanden/wasbare luiers op 60 graden en de onderbroeken op 40 graden.
8. Laat je was buiten drogen in de zomer. (Extra tip: Heb je een vlek in je witte kleding al voorbehandeld met zeep maar is hij nog niet stralend wit? Grote kans dat als je je kledingstuk in de zon laat drogen de vlek aan het einde van de dag gewoon weg is! Bij mij heeft het meerdere malen gewerkt.)

Diverse
1. In plaats van de auto te pakken, pak wat vaker de fiets of ga lopen.
2. Wil je een nieuw item voor in je huis of leuk speelgoed voor de kinderen? Wellicht biedt iemand dit wel aan op marktplaats!
3. Heb je kleding die je niet meer draagt? Breng dit dan naar een tweedehands winkel waar je winstdeling krijgt. Of je kunt het natuurlijk ook op marktplaats verkopen. Zakcentje voor jezelf én je maakt iemand anders blij met kleding die jij anders weg had gegooid.

Uiteraard zijn er nog honderden manieren om milieubewuster te leven en te besparen, maar dit is in ieder geval het lijstje met dingen die ik inmiddels toepas.

Wat doe jij om milieuvriendelijker te zijn? Of ben je hier totaal niet mee bezig?

You Might Also Like

1 Comment

    Leave a Reply

    CommentLuv badge