Zwangerschap

Hoe bereid ik mij voor op de komst van de baby?

In deze blog vertel ik je hoe ik mij deze keer op de bevalling en de komst van baby broertje heb voorbereid. Deel ik een aantal tips met je welke ik bij de eerste keer totaal niet stil bij had gestaan. En ja ik zal ook een klein beetje ingaan op hoe ik mij nu voel zo dicht tegen de bevalling in deze gekke tijd met het Corona virus.

Bevalplan
Voor veel zwangere vrouwen is dit een bekende term. Het zogenaamde bevalplan. Hierin komen een aantal dingen aan bod. Zoals bijvoorbeeld; wie wil je bij de bevalling hebben, wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen, wil je pijnbestrijding, welke houding wil je aannemen tijdens de bevalling en nog meer van dit soort vragen. Bij mijn eerste bevalling stond ik hier vrij nuchter in en eigenlijk heb ik dat nu weer. Zelf ben ik namelijk van mening dat je een bevalling niet volledig kan laten afhangen van zo’n bevalplan, want wat als jij super graag thuis wil bevallen maar er complicaties zijn met je kindje dan ga je alsnog door naar het ziekenhuis. Houd je je dan zo vast aan je plan dan is daar al teleurstelling nummer 1. Juist omdat ik er open in wil gaan denk ik dat ik op die manier teleurstellingen ga voorkomen. Er zijn maar een paar dingen die ik heb uitgesproken naar de verloskundige en dat is dat ik het liefst in het ziekenhuis wil bevallen, met alleen Emile erbij en ik liever geen pijnbestrijding wil tot ik ècht niet meer zou kunnen. Vrij basic dingen denk ik zo.
Iets wat ik de vorige keer niet heb gedaan maar nu wel, is alles klaar zetten voor een eventuele thuis bevalling. Het kan maar ineens heel hard gaan en dan staat alles in ieder geval klaar. Een achterliggende gedachte is toch ook wel de situatie op het moment nu met het Corona virus en dat de situatie in de ziekenhuizen nu ook niet al te best is. Maar daar kom ik later nog op terug.

Vluchtkoffer
De beroemde vluchtkoffer. Klinkt vrij rigoureus niet? Het valt best mee, het is gewoon een tas/koffer waar je spullen in doet die je nodig zult gaan hebben op het moment dat je naar het ziekenhuis gaat voor je bevalling. Deze keer heb ik het volgende ingepakt:
– Lange nachtjapon
– Kraamverband
– Netonderbroek
– Gewoon ondergoed
– Kleding voor als je weer naar huis gaat
– Plastic zak voor vieze kleding
– Muntje voor de rolstoel
– Handdoek + washand
– Slippers
– Dextro
– Smint
– 2 Geboortepakjes voor baby broertje (1 wat over het hoofd aan kan en 1 wat niet over het hoofd hoeft. Ineens bedacht ik mij, stèl hij wordt gehaald met de vacuümpomp dan schijnt een baby daar erge hoofdpijn van te hebben, en dus is zo min mogelijk over het hoofd aantrekken wel zo meedenkend van mezelf haha)

Omdat Olivia er natuurlijk ook is heb ik voor haar toch ook een klein tasje ingepakt, mochten we ineens hals over kop s’nachts weg moeten. Wat ik voor haar heb ingepakt lees je hieronder:
– 2 Setjes kleding + ondergoed
– Luiers
– Billendoekjes
– Toetendoekjes
– Flesje water
– Trommeltje met wat snackjes

Het is niet ontzettend veel, maar we hebben al afgesproken dat wanneer het mogelijk is Olivia wordt opgehaald en dan zal ze daar haar spulletjes ook hebben.

Verdere voorbereiding
Tja wat kun je nog meer voorbereiden? Dat zijn toch nog wel een paar dingetjes die je misschien vergeet met die vergeetachtigheid tijdens je zwangerschap, of gewoon omdat je er simpelweg echt niet stil bij staat. Hier een aantal tips van mij voor jou wat ik deze keer wèl heb geregeld:

Flesvoeding
Hoewel ik er de eerste keer helemaal van overtuigd was dat ik gewoon borstvoeding ging geven, want ‘hey dat doe je toch gewoon even?’ (how cute..) is het toch slim om een bus flesvoeding in huis te hebben. Mocht je kindje niet voldoende borstvoeding binnenkrijgen, of komt het misschien wel helemaal niet op gang bij je dan vermijd je de stress dat je straks ineens 10 minuten voor sluitingstijd nog even gauw naar de supermarkt moet rennen.

Geboortekaartjes
Kies je geboortekaartje al zo compleet mogelijk uit, bestel je enveloppen van te voren, schrijf je adres stickers en koop postzegels. Op deze manier heb je de enveloppen al voorzien van het adres en een postzegel en zodra je kleintje is geboren hoef je op de site alleen nog de ontbrekende gegevens op het kaartje in te voeren. Wanneer de kaartjes bij je thuis binnen komen hoef je ze alleen nog maar in de envelop te doen en te posten. Uiteraard bestaat er ook de service dat je ze direct vanaf de website naar de geadresseerden kunt sturen, maar in sommige gevallen is deze service niet mogelijk en dan is bovenstaande optie toch ook wel ideaal.

Geboortetraktatie
De meest gangbare vorm van traktatie tijdens het kraambezoek is toch wel beschuit met muisjes. Als dit is wat je wil geven aan je gasten, haal dit dan alvast in huis samen met koffie en andere dranken. Zo hoef je niet nog in de kraamweek (die al overweldigend genoeg is) naar de winkel hiervoor.

Kleinigheidje voor de kraamhulp
Dit is dus iets waar ik echt totaal niet stil bij had gestaan. Emile is toen de laatste dag alsnog even naar de winkel gegaan om iets te halen. Maar deze keer vind ik het fijn om zoiets al in huis te hebben. Niet dat het verplicht is, maar (zeker bij een eerste kindje) is de kraamhulp echt wel een soort van heilig persoon. Je stelt al je vragen aan haar, ze helpt je met controles van jezelf en je baby, ze helpt je met je huishouden waar nodig (en indien mogelijk) en ja na zo’n intieme week creëer je toch een band met elkaar (als je die klik hebt uiteraard). Dan is het wel zo leuk om een klein bedankje voor haar te hebben.

Maaltijden
Iets waar je ècht geen zin in hebt wanneer je net een pasgeboren baby hebt is koken. Tenminste, mij maak je daar echt niet blij mee. Iets wat dus wel handig is, is om of van te voren maaltijden te koken die je kunt invriezen en tijdens je kraamweek gewoon lekker in de magnetron kunt opwarmen. Of je kunt natuurlijk ook in de winkel een paar kant en klare gerechten kopen. Hoef je je in ieder geval niet druk te maken om wat je moet maken die avond.

Bevallen in de tijd van het Corona Virus
Ja en dan dus het Corona Virus. Hoe voel ik mij hieronder zo in deze periode? Om heel eerlijk te zijn had ik mij dus al een soort van ingesteld op zo’n situatie. Vandaar ook dat ik mij niet meer zo heel hard vasthoud aan het willen bevallen in het ziekenhuis. Nog steeds vind ik dat wel een fijner idee, want stel er is iets dan ben je er maar gelijk. Maar ja, wat als ik pas over 2 weken beval en de ziekenhuizen overvol zitten met mensen die het harder nodig hebben dan ik dan gaan zij uiteraard voor. Of wat als een groot gedeelte daar toch ook besmet is, dan vind ik het weer geen prettig idee om een pasgeboren baby daar aan bloot te stellen. Een thuis bevalling is echt niet mijn eerste keuze, maar goed ik stel mij er dus toch op in dat dat een mogelijkheid gaat zijn. We zijn namelijk al geïnformeerd dat bij een bevalling in het ziekenhuis alleen het hoognodige personeel zal ingezet worden. Je enkel en alleen je eigen partner bij de bevalling mag hebben en verder niemand. Ook niet op de gang wachtend. Allemaal maatregelen waar ik het echt helemaal mee eens ben. Maar toch houd het mij bezig. Wat nou als ik dan dus thuis beval en het gaat niet goed met mij of de baby en we moeten toch naar het ziekenhuis maar het gaat zo druk zijn dat je niet gelijk geholpen kunt worden en er misschien wel blijvende complicaties aan overhoud. Dat idee vind ik toch wel op zijn lichtst gezegd; spannend. Op het moment merk ik dat ik er niet te veel over na wil denken, want dan maak ik mezelf alleen maar gek en nog zenuwachtiger. Ik probeer het maar op mij af te laten komen, en ik hoop dat alles gewoon goed zal lopen tijdens mijn bevalling. Maar het moge duidelijk zijn dat ik niet een ontzettend rooskleurige kraamtijd verwacht en het allemaal toch wel wat stressvol vind worden zo.

Het zijn gekke tijden voor ons allemaal en ik hoop dat het aantal besmettingen onderdrukt kan worden met de maatregelen die nu zijn ingesteld.
Voor iedereen heel veel sterkte de komende periode. Wees lief voor elkaar.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Ellen Maas
  17 maart 2020 at 19:54

  Heel veel succes en sterkte met de laatste loodjes Kelly! Niet teveel zorgen maken vooraf. Geeft alleen maar de nodige spanning en dat is niet goed voor jou en de baby. Komt goed. Ook als je thuis moet bevallen! Groetjes aan Emile en knuf voor Olivia.

  • Reply
   Kelly
   23 maart 2020 at 16:31

   Dankjewel voor het bemoedigende berichtje! 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge