Persoonlijk

Mijn ervaring met verschillende anti conceptie

Na het gebruik van verschillende anti conceptie leek het mij leuk om mijn ervaringen met jullie te delen. Toen ik net begon met anti conceptie ging ik zoals denk ik veel vrouwen aan ‘de pil’. Nadat dit mij na meerdere jaren niet meer beviel ben ik overgestapt op een Implanon en uiteindelijk ben ik geëindigd met de koperspiraal. Het grappige is, is dat ik twee keer de Implanon heb gehad maar er zat heel veel verschil in ervaring tussen deze twee keren. De eerste keer was namelijk voor mijn zwangerschap en de tweede keer na mijn zwangerschap. Ben je op het moment anti conceptie aan het overwegen dan kunnen mijn ervaringen jou misschien wel informeren.

De pil
Toen ik begon met anti conceptie was ik 21. De meest gangbare vorm was destijds de pil en iedereen om mij heen gebruikte dat ook en dus maakte ik een afspraak bij de dokter om deze aan te vragen. Zonder al te veel moeite kreeg ik de pil mee en dus begon ik aan de eerste strip. Ik heb altijd de standaard Microgynon 30 gebruikt.  Na de eerste maand kon ik niet bepaald veel verandering voelen bij mezelf en dus bleef ik doorgaan met de pil. Maar na een paar jaar begon het mij op te vallen dat ik standaard een week voor ik ongesteld moest worden echt ontzettende stemmingswisselingen kreeg. Heftiger dan normaal. In het begin viel het mij nog niet zo op en kon ik de connectie niet direct leggen met het pil gebruik. Pas toen ik het in mijn agenda wat bij ging houden begon het op te vallen. Zo kon ik standaard heel paranoia worden, kreeg ik een onwijs laag zelfbeeld, kreeg ik een heel kort lontje en werd ik emotioneel om het minste geringste. Iedere maand was het weer raak en ik vond mezelf ook echt geen leuk persoon op die manier. Nou dat kon zo niet door gaan dacht ik toen. Maar omdat ik niemand om mij heen had die andere vorm van anti conceptie gebruikte kon ik niet echt de ervaring vragen aan vriendinnen. Totdat ik op een middag bij een vriendin thuis zat en zij mij aangaf dat ze even naar de huisarts moest voor een anti conceptie staafje. Of ik mee wilde. Ja hoor dat wilde ik wel. Ik ben uiteindelijk zelfs mee naar binnen geweest en mocht meekijken hoe hij werd geplaatst. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid en dus ging ik bij thuiskomst Googlen.

Implanon
Het anticonceptie staafje dus. Ook wel Implanon genoemd. Na wat op internet rond gezocht te hebben werd ik wel enthousiast van hoe de Implanon werd beschreven. Inmiddels was ik van huisarts veranderd. Maar goed ik belde op voor een afspraak. Ik kon langs komen maar er was een vervangende arts. Prima dacht ik, ik kom alleen zeggen dat ik ook zo’n Implanon wil en wanneer ze hem dan kunnen plaatsten. Want ja liever gister dan vandaag. Zo ben ik dan wel. Maar nee. Ik moest eerst haar fijn uitleggen waarom ik de pil niet meer wilde en waarom ik zo graag de Implanon wilde. ‘Wat is dit nou weer voor brutale vraag’ dacht ik nog bij mezelf. ‘Het is toch zeker mijn lichaam, ik bepaal zelf wel wat ik tot me neem.’ Maar goed hij was dus benieuwd en dus zei ik hem;’Omdat ik een gigantische heks word en ik die stemmingswisselingen zat ben. Plus ik wil minder hormonen.’ ‘Je wordt een heks?’ , ‘Ja ik word een heks, je wilt me op zo’n moment echt niet bij je in de buurt hebben’ zei ik tegen hem. ‘Oh.. maar een spiraal dan?’. ‘Nee, dat wil ik niet’ meldde ik hem stellig. ‘Goed een Implanon dus, zal ik hem dan voor je bestellen?’ ‘Ja..’ En zo kon ik een paar dagen later terug komen om hem door mijn eigen huisarts te laten plaatsen. Ik kreeg een plaatselijke verdoving en vervolgens werd de Implanon met een soort van applicator voorzien van holle naald mijn arm in geduwd. Je voelt wat druk maar verder dan dat stelde het voor mij niet zoveel voor. Ik kreeg een drukverband voor een eventuele blauwe plek die zou kunnen ontstaan, want die kreeg ik wel. Een beste kan ik me herinneren. Maar ik had er verder geen pijn aan en je kon als je over de bovenarm wreef de Implanon voelen zitten.
Na een paar maanden voelde ik mij al een stuk beter. Ik kreeg nog wel hormonen binnen maar de hoeveelheid was minder en werd geleidelijk afgegeven. Een voor mij fijne bijkomstigheid was dat ik in de 2,5 jaar dat ik de eerste Implanon heb gehad niet ongesteld ben geworden. Verder heb ik geen bijwerkingen gehad en werkte het voor mij veilig.

Toen kregen we een kinderwens en moest de Implanon verwijderd worden. Ook hier kreeg ik weer een plaatselijke verdoving voor. De huisarts heeft het heel netjes gedaan vind ik. Hij maakte een klein sneetje vlak onder het einde van waar de Implanon zat en kon hem toen met een pincet vrij makkelijk eruit halen. Ik hoefde geen hechtingen en het is mooi genezen. Uiteraard zie je een mini litteken maar je moet het maar net weten.

Implanon 2.0
Als je net bent bevallen krijg je gelijk al te horen dat je weer vruchtbaar bent. En word er lichtelijk een hint gemaakt naar anti conceptie. Voor mij was het duidelijk. Zodra ik me weer goed voelde en überhaupt weer zin had aan gezellige feestjes tussen de lakens, belde ik mijn inmiddels 3e huisarts (we zijn 2 keer verhuisd) om weer een afspraak te maken voor de Implanon te plaatsen. Maar mijn huisarts had geen ervaring met de Implanon plaatsen. En dus plaatste een andere huisarts deze onder het toeziend oog van mijn eigen huisarts. Ik kende het riedeltje dus dit was niets nieuws. Vrij snel stond ik alweer buiten. Helemaal tevreden, want; beschermd en ik was de vorige keer heel enthousiast over de Implanon. Maar toen na een paar maanden werd ik ongesteld. Iets wat ik de eerste keer niet had gehad. Ik dacht er niet te veel bij na en gaf het wat tijd. Ik was inmiddels zwanger geweest, misschien lag het daar wel aan. Toen ik na bijna 2 weken op een rij ongesteld was begon het toch wel storend te worden. Vlak voor ik de huisarts wilde bellen stopte het. Vervolgens begon het mij op te vallen dat mijn libido echt 0.0 was. Ook iets wat ik eerder totaal niet zo had ervaren. Ik heb het nog een paar maanden de kans gegeven. Maar toen ik uiteindelijk meer ongesteld was dan niet in combinatie met het opvallend lage libido vond ik het tijd voor actie. Op dat moment had ik de Implanon zo’n 1 jaar. Ik vond het heel vervelend om weer op zoek te moeten gaan naar andere anti conceptie want ik had juist zo’n fijne gevonden, plus nu wilde ik helemaal geen hormonen en de keus werd daardoor heel beperkt.
Tijdens mijn gesprek met de huisarts gaf ik dus mijn klachten aan, en dat ik hem zo snel mogelijk wilde verwijderen. Maar ja wat was dan het alternatief? De koperspiraal zei ze toen. Al zag ik het gedoe daar beneden gewoon niet zitten. Tja dan blijven alleen nog een condoom over, of je moet je cyclus goed in de gaten houden. Dat vond ik dan weer te veel gedoe en dus heb ik best een tijdje nagedacht of ik dan niet toch maar de koperspiraal moest laten plaatsen.

Koperspiraal

Na veel getwijfeld te hebben en vooral moed verzamelen (want ja je mag letterlijk met de billen bloot). Hakte ik de knoop door. De Implanon was het gewoon echt niet meer, en van ze lang zal ze leven niet dat ik terug zou gaan naar de pil. Daar stond ik dan bij de apotheek om de koperspiraal te halen. Thuis was ik toch wel nieuwsgierig en heb ik even gespiekt. Het viel mij alles mee. Bij de huisarts ging het ook heel goed. Ik kan oprecht zeggen dat ik echt een hele lieve huisarts heb en ze stelde me gerust, plus deed of het de normaalste van de wereld was. OK voor haar is dat misschien ook zo, maar ik vond het nogal wat om daar zo te moeten liggen. Ze gaf heel duidelijk aan wat er ging gebeuren. Wat eventueel pijn kon gaan doen was het plaatsen zelf. Alleen ervoer ik het anders. Je baarmoeder word eerst namelijk opgemeten en dat vond ik pijnlijker dan het plaatsen zelf. Maar het was allemaal heel snel gebeurd. Na een paar weken moest ik even terug komen op controle maar alles zat nog goed. De koperspiraal kan 10 jaar blijven zitten en dat is wel prettig. Hoewel ik er vooraf heel erg tegenop zag om hem te plaatsen ben ik erg tevreden over zijn werking. Ik kreeg mijn normale cyclus en heb geen bijwerkingen. Iets waar ik heel blij mee ben.
Kanttekening: Inmiddels weten jullie natuurlijk dat ik op het moment zwanger ben van ons tweede kindje. Bij deze kan ik melden dat ook het verwijderen van de koperspiraal voor mij niks voorstelde. Voor ik kon kuchen -dat is wat gevraagd wordt op het moment van verwijderen- was het al gebeurd. 

Zelf ben ik erover uit dat hormonen voor mij echt geen optie meer zijn. De bijwerkingen zijn te heftig. Mocht je ook iemand zijn met hetzelfde ‘probleem’ en overweeg je een koperspiraal dan kan ik het je zeker aanraden. Het is misschien even ongemakkelijk, maar daarna kun je wel 10 jaar voort.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    CommentLuv badge