Persoonlijk

Hoe vind je de balans in je leven?

We hebben allemaal drukke levens. Sociale contacten onderhouden, huishouden op orde hebben, een leuke vader (en!/of) moeder zijn voor je kinderen, het leuk houden met je man/vrouw, goede carrière en oh ja je bent er zelf ook nog.
Het is best een uitdaging om overal evenveel energie en aandacht aan te besteden. En hoe vind je dan de balans hierin? In deze blog leg ik uit hoe ik het allemaal probeer te combineren en wat mijn beste tip is.

Je kunt niet overal in uitblinken

Dit is eigenlijk mijn eerste punt dat ik met je wil delen. Het bestaat niet dat je 100% presteert in alle aspecten van je leven. De ene keer merk je dat je huis een week een bende is, maar dat je het wel hartstikke gezellig hebt gehad met je kind(eren) omdat je je aandacht aan hen gaf. Dan heb je periodes dat je je vrienden meer ziet dan je eigen man/vrouw. Maar ook als je geen gezin hebt en juist volop in een studie zit zul je ook merken dat balans vinden lastig kan zijn. Want wat als je tot in de late uurtjes nog in de boeken zit en je vrienden je al weken vragen om een drankje te komen doen? Waar ga je dan voor? Keuzes, keuzes..
Zelf ben ik nogal prestatiegericht en een perfectionist, dus had je mij dit een paar jaar terug gezegd had ik mentaal vol in de verdediging geschoten en extra hard gaan werken om te bewijzen dat ik het écht wel allemaal tegelijkertijd prima voor elkaar kon hebben. Maar wijsheid komt met de jaren zeggen ze toch? Ik merk dat ik steeds meer vrede heb met het feit dat het OK is om niet overal in uit te blinken. Is dat altijd zo? Nee, zeker niet. Nog steeds kan ik mijn momenten hebben waarin ik zwaar loop op te boxen tegen het toegeven aan dat ik misschien even gas terug zou moeten nemen. Maar over het algemeen heb ik rust gevonden in het gewoon accepteren dat het soms even niet gaat zoals ik wil.

Sociale contacten

Het is nou eenmaal een feit dat wanneer je kinderen hebt het iets lastiger word om met vriendinnen af te spreken. Tuurlijk kun je je kind meenemen alleen moet je er wel rekening mee houden dat je je verhaal tig keer opnieuw of onderbroken moet vertellen omdat je steeds ‘mama,mama,mama’ op de achtergrond hoort. Niet echt het beeld wat je hebt bij lekker met je vriendin af spreken toch? Wat ik probeer te doen is om bij mij thuis af te spreken in de avond. Ook al is het door de weeks en voor maar een uurtje of twee. Vaak eten we dan samen en zodra Olivia op bed ligt kan ik samen met een vriendin nog even rustig kletsen. Uiteraard ga ik zelf ook naar vriendinnen toe, dan overleg ik met Emile of hij thuis wil blijven.
Soms kun je niet meer even spontaan afspreken zoals je altijd deed. En ongeacht of dit komt door de komst van kinderen, een studie die veel tijd in beslag neemt of je baan waar je altijd laat van thuis bent; zelf probeer ik vooruit te plannen. De ene keer kun je gelijk de week erop afspreken en de andere keer zit er een maand tussen.
Maar je hoeft elkaar ook niet altijd perse in het echt te zien om elkaar up to date te houden over wat er in je leven gebeurd. Bel elkaar eens, stuur een spraakbericht, facetime met elkaar of stuur gewoon een foto. Zo blijf je toch betrokken in elkaars leven.

Huishouden

Zelf vind ik het heerlijk om weekboodschappen te doen, lekker die boodschappenkar vol gooien en dan de koelkast goed gevuld erbij te zien staan. Heel fijn, maar je bent vaak toch wel een uurtje of anderhalf bezig met dit alles. En laat dat nou net een uurtje te veel zijn als je een druk leven hebt. Dus waarom dan niet gewoon je boodschappen thuis laten bezorgen? Voorheen zag ik dit echt als luiheid. Maar nu vind ik het een uitvinding. Bij ons word er nog niet thuis bezorgd (door de winkel waar wij graag boodschappen doen), maar we kunnen de boodschappen wel kant en klaar in kar en gesorteerd in tassen en kratten ophalen bij de winkel. Ook ideaal!
Voor de was gebruik ik vaak de optie ‘uitgesteld einde’. Ga ik de deur uit en weet ik dat ik om 15:00 weer thuis ga zijn, stel ik de wasmachine zo in dat het programma dan klaar is. Maar vaak zet
ik de wasmachine ook al om 06:30 aan als ik toevallig dan naar de wc moet. Voor Olivia wakker is hang ik dan de was op en doe ik er eventueel een nieuwe in.
In de ochtend mag Olivia tv kijken en eten we samen een broodje, maar het komt ook vaak genoeg voor dat ik een broodje op het aanrecht heb staan en ondertussen dan de vaatwasser ga uitruimen en de keuken opruimen. Mocht je mij nog niet kennen, ik ben zo’n type dat geen rust heeft voor het eerst netjes is. Als dat gedaan is kan ik daarna lekker een rondje met Olivia gaan wandelen naar de supermarkt of in het bos. Of verven, kleien, tekenen dat soort activiteiten.
Als Olivia haar middagdutje doet gebruik ik de tijd om te stofzuigen beneden, pannen af te wassen en misschien andere dingen. Vaak gebruik ik de tijd van Olivia haar middag dutje toch ook wel om even lekker rustig een serie te kijken ofzo.

“Benadruk ook zeker de dingen waar je wel blij mee bent. Geef elkaar complimenten!”

Relatie

Een relatie kan dan misschien al wel 10 jaar bestaan, maar het is niet zo dat dit geen aandacht meer verdient. Je zult zeker in je relatie moeten blijven investeren wil je hem sterk houden.
Door allerlei dingen die onze energie bewust en onbewust opslokken kan je relatie hier onbedoeld door lijden. Je bent toch al samen? Klaar toch? Nee! Het is iets wat altijd aandacht en werk nodig zal hebben. Iets wat je 5 jaar terug hebt afgesproken kan zomaar ineens niet meer passen in je huidige levensstijl. En dus zul je hier over moeten praten. Dit is iets wat mij zeker de afgelopen jaren duidelijk is geworden. Wees duidelijk en blijf praten met elkaar, hoe moeilijk ook. Mocht je het niet face to face durven zeggen, kun je er ook voor kiezen om het op te schrijven en als brief geven. Praat niet alleen over de dingen die je niet OK vind, maar benadruk ook zeker de dingen waar je wel blij mee bent. Geef elkaar complimenten.
Iets wat vaak ook gebeurd is dat wanneer je druk bent, de zogeheten date nights er ook steeds meer bij in schieten. Ook hier geldt voor mij, vooruit plannen. Zo heb je al wat staan en kun je je ergens op verheugen.

Gezin

Zoals ik al eerder meldde zijn onze dagen altijd anders door Emile zijn wisseldiensten. Maar als we samen vrij zijn halen we standaard Olivia samen uit bed. Maak ik daarna koffie voor Emile en ontbijt voor Olivia welke ze dan bij ons in bed mag opeten terwijl ze tv’tje (zoals ze zelf zegt) kijkt. Emile en ik eten vaak als we weer beneden zijn terwijl Olivia lekker speelt. Verdere activiteiten die we bijvoorbeeld samen doen zijn; naar het dorp, een rondje lopen of fietsen, naar de speeltuin, Monkeytown, zwemmen of naar vrienden en familie. Vaak als we met vrienden en familie afspreken eten we s’avonds dan ook samen. Wat betreft takenverdeling voor Olivia gaat het best gelijk op. Luiers verschonen doen we allebei, het avond ritueel voor het slapen gaan doen we samen en als ik iets qua spullen vergeet als we ergens naar toe gaan heeft Emile hier aan gedacht en andersom. Heel fijn!

“Als ik geïrriteerd ben ga ik een mentaal lijstje af voor mezelf.”

Investeer tijd in jezelf

Je hebt een relatie, een huis, een succesvolle baan, druk sociaal leven en kinderen? Of een willekeurige combinatie van het voorgaande? Vergeet je niet iets? Juist. Jezelf! Het is zo belangrijk om aandacht aan jezelf te besteden. Als je zelf niet lekker in je vel zit kun je de balans veel moeilijker bewaren. Een lange periode wilde ik alles zelf oplossen, had geen behoefte aan professionele hulp, gunde mezelf heel weinig en voor ik het wist was ik niet meer blij met hoe ik was. Ik ben met iemand gaan praten. En ik ben uiteindelijk heel blij dat ik dat traject ben aangegaan. Het heeft mij veel meer inzicht gegeven in bepaalde zaken. En ook nog iets belangrijks, namelijk; dat het geen schande is om hulp in te schakelen.
Verder sta ik iets meer stil bij wat mij gelukkig maakt. En het hoeft echt niet altijd groots te zijn. Denk aan een avondje weg met een vriendin,  lekker een wandeling maken of bijvoorbeeld even goed voor mezelf shoppen wat ik al maanden uitstel want ‘dat geld kan ik beter gebruiken’. Maar ook iets meer tijd aan mijn uiterlijk besteden. Want als je er goed uit ziet voel je je vaak ook goed.
Waar ik meer op let tegenwoordig is als ik geïrriteerd ben dat ik een lijstje af ga voor mezelf; heb ik genoeg geslapen, heb ik honger, zit de periode van de maand er aan te komen? (Ja toch dames?) Het zijn simpele dingen maar genoeg rust en voldoende voeding op het juiste moment zijn belangrijk.
Ook probeer ik beter en sneller mijn grenzen aan te geven. Heb ik bijvoorbeeld een rot dag gehad en dreigt er een discussie te ontstaan met Emile geef ik aan dat ik op dat moment echt beter even niet kan antwoorden maar er later op terug kom. Dit helpt om de sfeer ook zo goed mogelijk te houden.

Planning is key

Ik denk dat mijn grootste tip toch wel echt plannen is. Het is niet altijd even leuk om bepaalde dingen pas voor over een week of zelfs later in te plannen, want het liefst wil je spontaan met vrienden af kunnen spreken. En gelukkig lukt dit soms ook wel, maar nogmaals als je allemaal druk bent zijn die keren schaars. Ook ben ik een persoon die vaak ver vooruit denkt, dus weet ik bijvoorbeeld dat er iemand een maand later jarig is ga ik al op zoek naar een verjaardagscadeautje. Je kunt het maar vast in huis hebben denk ik dan. Een beetje peper in mijn reet heb ik ook wel, want als ik dingen doe dan doe ik ze vaak gelijk. Leg ik iets neer op de trap om mee naar boven te nemen? De volgende keer hup gelijk mee naar boven. Maak ik een verpakking open, hup gelijk bij het oud papier ipv denken ‘ach komt zo wel’. Tja wat kan ik zeggen. Ik zit niet graag stil.

Het onderwerp balans is zo verschrikkelijk groot en kan zoveel kanten op dat ik het best een uitdaging vind om alles te vermelden hoe ik dingen aanpak. Ik zal zeker het een en ander vergeten zijn. Maar anders word deze blog wel gigantisch lang.

“Wat is jou ultieme tip om balans te houden in alle dingen die je in het dagelijkse leven doet?”

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    CommentLuv badge