Mama

Ode aan alle (senior) mama’s

Laatst zat ik mee te lezen met een discussie op Facebook. Een mede-blogster schreef namelijk dat we het al zo druk hebben met van alles en nog wat als moeder zijnde en gaf onder andere als tip dat je soms ook een maaltijdbox kunt bestellen. Naaa de reacties die daarop dus volgden waren bijna of ze een misdaad zou zijn begaan. ‘Want vroegah..’

Vroeger deden we alles zelf

De reacties kwamen voornamelijk van een bepaalde generatie, en eerlijk senior mama’s ik snap jullie helemaal. Vroeger had je sommige gemakken niet. Denk aan een babyfoon met camera, flessenwarmers of een babycook waar je makkelijk je hapjes voor je kleintje mee kunt pureren. Wel nee! Dit prakte je zelf, met een vork aangedreven door jawel; je eigen arm! En dan komen wij ‘millenial’ mama’s die voor ieder ‘probleem’ een oplossing voor het grijpen hebben. Neem dan in dit geval het voorbeeld online boodschappen doen of zo’n maaltijdbox bestellen. Natuurlijk kun je dan gaan denken;’ Hallo! Vroeger deed ik boodschappen met mijn fiets, twee kinderen op diezelfde fiets in windkracht 6!’ Op mijn beurt zeg ik;’Petje af!’ Serieus, ik doe het je echt niet na. In mijn beleving deden jullie senior mama’s alles zelf. Hulp aan vriendinnen of familie vragen? Echt niet, dat doe ik zelf! Het entertainen van je kinderen? Niks naar de binnenspeeltuinen of je kinderen voor de tv parkeren. Knutselen, lezen, speurtochten, overschieten met een bal. Zelf! Een werkster in huis nemen voor de huishoudelijke taken? No way, zelf! Wat een opoffering voor je kinderen soms ten koste van je zelf denk ik dan als ik het zo opsom. Uit liefde voor je kind, zeker. Maar gedeeltelijk omdat het misschien de instelling van destijds was en het gewoon zo hoorde. Je zet een kind op de wereld? Dan ben jij verantwoordelijk voor alles en dan schakel je geen hulplijn in. Je bent moeder en zo is het nou eenmaal. Niks bijzonders aan, klaar. Soms denk ik echt dat jullie senior mama’s niet genoeg complimenten hebben ontvangen vroeger, want holy shit wat hebben jullie het goed gedaan met ons! En wat zijn jullie sterke vrouwen! Dit mogen jullie echt wel horen en jullie verdienen het ook. 

” Iedere generatie heeft zijn voor en nadelen. Iets wat er niet is veranderd is; we zijn nog steeds allemaal moeders.”

Applaus voor jullie geduld toen jullie met ons speelden terwijl je soms rustig je eigen boek wilde lezen. Applaus voor al die keren dat je je geld aan onze kleding uitgaf terwijl je zelf ook graag dat mooie paar schoenen had willen kopen. Applaus voor al die zelfgemaakte maaltijden die je voor ons op tafel zette. Applaus voor het in mijn ogen, moeiteloos opvoeden van meerdere kinderen en deze in een draagzak voor, achter, 1 aan je been mee te nemen waar jij heen ging. Hoppa deden jullie even! 

Verschil in generaties

Misschien is dit iets waar je vroeger niet bij stil stond omdat het allemaal nou eenmaal zo hoorde of het van je werd verwacht maar wees trots! Trots op wat je allemaal hebt gedaan en misschien juist hebt gelaten voor je kinderen. Maar realiseer ook dat de tijden nou eenmaal zijn veranderd. Ja we zijn misschien verwend in onze generatie met de gemakken die er zijn. Maar dit is onze realiteit, en dat maakt het niet per definitie direct makkelijker. Ook wij denken soms;’ Wat erg, dit deed mijn moeder zelf en kijk mij nou dit makkelijke ‘vul zelf in’ er voor hebben.’  Ook wij realiseren ons maar al te goed dat het niet altijd zo makkelijk is geweest voor jullie senior mama’s. Het is alleen niet nodig om hier constant aan herinnerd te worden. Iedere generatie heeft zijn voor en nadelen. Iets wat er niet is veranderd is, we zijn nog steeds allemaal moeders. Moeders die van onze kinderen houden, moeders die ook nu hun geld liever aan hun kind uitgeven dan aan hunzelf, moeders die simpelweg het beste voor hun kind willen. In welke vorm dan ook. 

Ode aan mijn eigen ‘senior’ mama

Dan voor mijn eigen senior mama. Hier een ode aan jou. Nu ik zelf moeder ben kan ik beter inzien hoe het moederschap destijds voor jou geweest moet zijn. 

Wat een kracht en doorzettingsvermogen moet jij gehad hebben om in het buitenland te zitten, zonder je eigen moeder om advies te vragen. Zonder vriendinnen die je even snel kon appen om te vragen of zij ook wel eens met hun kind in hun arm tegen de deurpost waren gelopen omdat ze een inschattingsfout maakten, want ja zo’n hoofdje steekt uit, en als ze ja zouden zeggen je dan gerust adem kon halen want ‘thank god je was niet de enige’ (dit is een grap, dit is bij mij gebeurd). Zonder die oh zo makkelijke video babyfoon maar in plaats daarvan stiekem de deur open moest doen,  ik direct wakker schoot en je weer van voor af aan kon beginnen met het slaap ritueel. Zonder mogelijkheid om even een stukje te fietsen of wandelen want destijds waren er geen geasfalteerde wegen laat staan fietspaden. (Voor de duidelijkheid we hebben het hier over Sardinië jaren 80/90). Dankjewel voor het maken van mijn kleren toen er op sommige momenten in jullie leven geen financiële middelen, hoor mij nou netjes praten. Er was gewoon geen geld. Er was op sommige momenten geen geld en dus stak jij je tijd en energie in het maken van kleding voor mij zodat ik toch iets moois kon dragen op die ene gelegenheid. Dankjewel voor het meespelen van mijn altijd fantasierijke spellen en scenario’s terwijl je het liefst even je ogen dicht had willen doen om bij te tanken. Daarover gesproken, sorry voor deze woorden die je altijd van mij te horen kreeg zodra je ook maar een poging deed je ogen dicht te doen in de middag;’ Je mag niet slapen!’ Nu kunnen we erom lachen toch?  Ik kan nog wel eindeloos doorgaan. Kortom dankjewel. 

Dankjulliewel senior mama’s!

2018

P.S. Pa jou ben ik ook dankbaar hoor, voor alle uren en overuren die je doorbracht op je werk om ervoor te zorgen dat wij hadden wat we hadden. Je altijd grootse maaltijden op tafel omdat je dacht dat we anders te kort zouden komen. Maar verder dan dit kan ik nu niet uitweiden want dit is een ode aan de mama’s en ik kan de spotlight niet van hun stelen snap je? 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    CommentLuv badge