Olivia

Bijkletsen over Olivia

De laatste keer dat ik een update heb geschreven over Olivia is alweer een paar maanden geleden. In de afgelopen tijd zijn er best wel wat dingen veranderd en het leek mij daarom hoog tijd om jullie weer eens bij te praten. Het is een extra lange update dus veel leesplezier!

Gipsbroek vrij
Vorig jaar augustus ging Olivia haar gipsbroek af en brak er een spannende tijd aan. Zou ze zich goed gaan ontwikkelen ja of nee? Nu, bijna een half jaar later zien we een hele grote vooruitgang. Daar waar ik dacht dat ze zich voor altijd zou voortbewegen alsof ze haar gipsbroek nog droeg is dat nu compleet veranderd. Het proces is uiteraard in fases gegaan. Het ging van tijgeren zoals ze met haar gipsbroek deed naar wat meer zich op haar knieën optrekken. Toen ze dit eenmaal door had begon ze op handen en knieën vooruit te hupsen als een konijn. Dit heeft ze echt heel lang gedaan totdat ze ineens haar benen ook om en om begon te bewegen tijdens het kruipen. Toch geeft ze nog wel de voorkeur aan het met twee benen tegelijk kruipen, helemaal als ze iets vast wil houden. Dan is het net een kleine chimpansee, echt schattig haha. Het is zelfs zo dat ze soms graag zelf wil lopen. ‘Stappie stappie’ zegt ze dan. We houden haar handjes dan los voor haar vast en zo zet ze zelf stapjes. We proberen zo nu en dan haar achter de loopkar te zetten, maar na een paar stappen gezet te hebben roept ze semi paniekerig;’Uit! Uit!’.
Ze begint zich steeds makkelijker te bewegen. Ze kan zich nu zelfs al optrekken aan de kleine tafel! (snelle update: Ik ben eerder aan deze blog begonnen en we zijn nu een paar dagen verder en Olivia kan nu zelfs een trap opklimmen en het lopen achter de loopwagen doet ze ook ineens heel netjes!) Voor de meesten misschien niks bijzonders, maar ik word er blij van. Olivia is nu 19 maanden en ik hoop dat ze met haar 2e verjaardag zelfstandig zou kunnen staan. Echt lopen zou natuurlijk fantastisch zijn maar als ik iets heb geleerd van dit hele traject is het wel geduldig zijn.

Eten
Er zijn maar weinig dingen die Olivia niet heel graag eet en dat zijn aardappels, erwten en gehakt (dit zijn 3 dingen die nu even in mij opkomen). Wanneer je aardappels met de vork naar haar mond brengt dan wuift ze het weg met een stellige ‘nee’. In het begin wilde ik nog wel eens vaker proberen, maar ze bleef ‘nee’ zeggen en haar hoofd wegdraaien en dus accepteerde ik het dat ze het gewoon niet lekker vind. Wanneer er gehakt in een gerecht zit dan eet ze de rest wel maar wanneer ze merkt dat er gehakt in zit pakt ze dit gelijk uit haar mond. Ditzelfde geld voor de schil van de erwten. ‘Bah’ zegt ze dan. En ik moet het dan aanpakken. ‘Dankjewel lieverd, voor dit voorgekauwde prutje’..

“Zodra ze een zak hoort ritselen roept ze gelijk;’Koek?!’”

Olivia is een echte pasta en vlees liefhebster! Als we aardappels (ik meng het tegenwoordig met de groente of prik een aardappel samen met een stukje vlees dan eet ze het wel), vlees en groenten eten en ik een bordje voor haar neerzet zodat ze zelf kan eten, gaat ze standaard als eerst voor het vlees. Haar bordje pasta eet ze ook zo weg. Helemaal de pasta van haar Nonno (opa). Ze houd ook erg van fruit. Op dit moment zijn druiven favoriet. Wat ‘snoepen’ betreft houd ze echt van koek. Zodra ze een zak hoort ritselen roept ze gelijk;’Koek?!’ Ik probeer vaak wel ‘gezondere’ varianten voor haar te kopen, en een rijstwafel noem ik ook koek (voor haar dan haha) Maar ik vind het echt geen ramp om haar tussendoor eens een stukje te laten proeven van bijvoorbeeld een plakje cake, stroopwafel of Sultana. Ook wanneer ze een traktatie krijgt waar een wat meer ‘echte’ koek in zit vind ik dit absoluut geen ramp. Mag ze best eten. Zolang het maar geen gewoonte word. Op het moment vind ik het wel prettig om haar nog blij te kunnen maken met een stuk fruit in plaats van echt snoep of iets dergelijks.

Praten
Van de een op de andere dag is Olivia ineens gaan praten met twee woorden tegelijk, soms ook drie. Zo leuk om te horen! Dingen als ‘Papa wa ben je?’ (papa waar ben je?), ‘Mama kijken’, ‘Papa mooi’. En ook woorden met meerdere lettergrepen probeert ze soms uit te spreken wat haar nog aardig lukt ook. Denk aan woorden als ‘komkommer’ die spreekt zij dan uit als ‘komkomkommer’, appelstroop spreekt ze uit als ‘appostroop’ of een van de meest recente ‘portemonnee’ welke ze uitspreekt als ‘portemee’. Echt heel leuk hoe snel dat praten is gegaan. En ze blijft mij (ons) verbazen. We moeten ook echt wel meer oppassen met wat we zeggen want ze herhaalt alles. Of nou ja heel veel. Maar uiteraard herhalen kinderen dingen die ze niet mogen herhalen.
Ze lijkt ook dingen te verbinden met elkaar. Hoesten staat voor haar gelijk aan ziek, dus hoort ze bijvoorbeeld Emile hoesten zegt ze;’Papa ziek?’. Er ontgaat haar weinig en ze is dan ook echt een nieuwsgierig aagje.

Clown
Het is heel komisch om te zien hoe Olivia haar mimiek is. Wanneer je met iets leuks aan komt zetten kan ze al heel enthousiast zwaaien met haar armen, worden haar ogen groot en roept ze ‘ooooo’ van verbazing/enthousiasme. Of als ze trots is op iets wat ze aan heeft roept ze ‘mooooi!’ gevolgd door een big smile. Knipogen doet ze ook (lees: hard haar beide ogen dicht en open doen). Verder is haar intonatie echt on point. Laatst probeerde ze mij duidelijk te maken dat ze een druif wilde. Deze staan bij ons op het aanrecht, maar er zit een muurtje tussen het aanrecht en onze eettafel en ik had Olivia inmiddels in haar kinderstoel gezet dus de druiven kon ze niet meer zien. Maar ze bleef maar wijzen en ‘die, die!’ roepen. Dus ik hield alles wat op tafel stond omhoog maar bij alles zei ze ‘nee’. Totdat ik uiteindelijk in de keuken stond en ze ‘duis, duis!’ riep. Waarop ik zei ‘Oooh bedoel je een druif?’ ‘Jaaaaa!’ riep ze toen. Echt op een manier van ‘hèhè je snapt het!’ Zo zijn er nog meer van dat soort momenten waarbij haar intonatie echt perfect past bij wat ze duidelijk wil maken.

Karakter

Nu dat Olivia wat ouder begint te worden is haar karakter ook steeds duidelijker aan het worden. Ze is heel sociaal en enthousiast. Weet duidelijk wat ze wil en kan dit prima aangeven. Ze houd van muziek en bewegen. Ook is ze erg visueel ingesteld, het liefst kijkt ze graag de clips die bij een liedje horen bijvoorbeeld. Verder is ze echt een knuffelkontje, houd ze van gezelligheid en dan vooral hoe gekker hoe beter!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    CommentLuv badge