Mama Olivia

Het dagschema van een baby van 9 maanden

Tja een echt schema kun je natuurlijk niet echt hanteren met een baby van 9 maanden, want dit veranderd constant, maar over het algemeen zit er wel wat meer regelmaat in tegenwoordig. Zelf ben ik altijd wel benieuwd hoe anderen dit doen, gewoon uit nieuwsgierigheid, want ieder kind is natuurlijk anders en wat voor de een werkt, werkt voor een ander weer totaal niet.
Het onderstaande dagschema is iets wat voor ons en Olivia goed werkt. Ben je benieuwd hoe een dag er over het algemeen uit ziet bij ons lees dan vooral verder.

07:00- 08:30 Olivia word vaak tussen zeven uur en half negen wakker, dit verschilt best wel. Als ze wakker word, gaat ze eerst nog spelen met haar knuffels en is ze lekker aan het brabbelen. Wij kiezen ervoor om haar niet direct uit bed te halen, maar wachten vaak eventjes. (Is het zo dat ze echt flink huilt, dan is dit natuurlijk anders.) Dan maakt een van ons de fles en de ander verschoont Olivia, zo zijn we ongeveer tegelijk klaar en kan ze lekker gelijk drinken. We laten haar de fles bij ons in bed drinken. Na de fles knuffelen en spelen we nog even, en dan doen we haar weer terug naar bed voor een ochtend dutje. Meestal speelt ze weer eventjes en valt daarna in slaap. Soms wil ze niet slapen, geen probleem, dan nemen wij haar lekker mee naar beneden.
Als ze in slaap valt word ze vaak zo rond 11:00 weer wakker, en dan spelen we nog eventjes, of gaan we even lopend naar de winkel voor brood bijvoorbeeld.

11:30-12:00 Olivia eet al een tijdje brood, en wij geven haar dan tussen de middag vaak een broodje met wat boter/smeerworst/smeerkaas/appel-peerstroop. Na het broodje krijgt ze ook nog een fles van 200ml. Krijgt ze de fles niet op, dan vind ik dit geen ramp. Ze kan inmiddels goed aangeven wanneer ze ergens genoeg van heeft gehad.

12:30-13:00 Als ze haar broodje en flesje op heeft, wrijft ze vaak al wel in haar oogjes, of zie je al duidelijk dat ze wat moeier begint te worden. Dit is dan ook meestal het moment dat we haar even lekker op bed leggen. ’S Middags doen we het rolgordijn 3 kwart naar beneden en leggen wij haar onder de dekens in plaats van in de slaapzak. Dit om een beetje een verschil te creëren tussen een middag dutje en echt ‘de nacht in gaan’. Geen idee of dat nou echt verschil maakt, maar dit hebben we van het begin zo gedaan en dus is het er zo in gebleven.

14:30-15:00 Afhankelijk van hoe moe ze is natuurlijk, word Olivia rond deze tijd weer wakker uit haar middag dutje. Tijd voor wat fruit! Enkele fruit combinaties welke goed worden ontvangen zijn; banaan/mango, appel/peer/banaan, appel/peer en banaan/aardbei.

Een snack welke Olivia erg lekker vind voor tussendoor in de middag zijn baby maisfingers van de Jumbo.

Nu is het lekker tijd om een rondje te wandelen in het bos, naar de winkels te gaan,  in de box/op het speelkleed spelen, liedjes zingen of een andere activiteit. Olivia houd van muziek en beweegt soms al wat met haar hoofdje als we zeggen ‘dansen’. Echt super schattig om te zien! Wandelen vind ze ook heerlijk, zo lang ze maar dingen kan zien. Ze gaat steeds meer voorover hangen en over de zijkanten van de kinderwagen hangen om dingen te kunnen bekijken.

17:30-18:00 Avondeten! We proberen zo vaak mogelijk vers te geven, maar het komt ook best voor dat we meerdere dagen een potje geven. Wat we wel hebben gemerkt met potjes is dat deze vanaf 8+ maanden half gepureerd zijn maar ook best wat stukjes bevatten. Dit vind Olivia niet heel lekker, het lijkt of ze dan in de war raakt van de textuur. Wat we dan dus doen is alles toch nog even in de babycook fijner malen en dan eet ze het makkelijker weg. Het moet dus of echt duidelijk vast voedsel zijn of puree, maar niet half om half. Na haar potje geven we nog een kleine fles melk van 100/165 ml.

18:30-19:00 ZzZ. Tijd om naar bed te gaan. Voor het slapen gaan maken we haar gezicht en handjes even lekker schoon met een washand. Ook de 2 tandjes worden braaf gepoetst. Ik poets de rest van haar ‘gebit’ (lees; tandvlees) ook, zodat ze daar aan kan wennen voor als ze straks meerdere tandjes heeft. Tanden poetsen vind ze erg interessant en de tandenborstel pakt ze graag over, voornamelijk om de tandpasta op te eten..
Tijdens het aandoen van de slaapzak protesteert ze vaak eventjes, maar zodra ze haar knuffel/doekje ‘Muisie’ ziet pakt ze deze gauw aan en gaat op zoek naar haar vaste puntje. Dan doe ik het rolgordijn omlaag, en haar muziekbox aan. Natuurlijk mag een welterusten kusje niet ontbreken en dan is de dag voorbij. ‘Welterusten lieverd, papa en mama houden van jou. Tot morgen.’

Fotocredit: Mandy Need

Heb jij een vast ritueel voor het slapen gaan met je kindje? Ik lees het graag bij de comments!

Ik zou het heel leuk vinden als je mij volgt op Facebook, Instagram en Bloglovin‘.

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    17 april 2017 at 09:24

    Wij keken destijds altijd Sesamstraat, en als iedereen daar naar bed ging dan gingen ze bij ons ook. Dat werkte perfect.

Leave a Reply

CommentLuv badge