Je relatie redden? Ga voor een baby!

Een paar jaar geleden kregen onze buren een baby en ze leken heel gelukkig. Later kwamen we erachter dat dit niet het geval was. Zo kwam Emile de toen kersverse papa tegen raakten ze aan de praat en kreeg Emile het goedbedoelde advies om vooral niet aan kinderen te beginnen om je relatie te redden. En dat was niet de eerste keer dat ik die ‘uitspraak’ heb gehoord. Nu leek het mij voor de komst van Olivia al wel vrij vanzelfsprekend dat je niet enkel en alleen aan een kindje begint om op die manier je relatie te willen redden, maar nu ik zelf dan een gezinnetje vorm kan ik het mij helemaal niet voorstellen, want wow wat moet je relatie sterk zijn zodra er een kind (of meerdere) in het spel komt.

Van alleen, naar samenwonen, naar gezin

Toen ik Emile leerde kennen woonde hij al op zichzelf, en ik woonde nog bij mijn ouders. Hoewel ik thuis woonde was het niet zo dat ik strenge regels had waar ik mij aan moest houden en kon ik eigenlijk gewoon mijn eigen gang gaan. Dit natuurlijk tot op een zekere hoogte. Na een tijdje gingen Emile en ik samenwonen, en moesten we ineens rekening houden met elkaar. Niet dat we dat standaard niet deden, maar je snapt wel wat ik bedoel. Hoe laat is je partner thuis, wie kookt wanneer, wanneer spreek je alleen met je vrienden af, hoe verdeel je de financiën. Dat soort dingen. Het duurt vaak best even voor je een prettig ritme hebt gevonden met elkaar, en wanneer je dat hebt gevonden is dat heel fijn. Dan ‘begin’ je aan kinderen en komt hier natuurlijk flink wat verandering in. Die overgang van lekker alleen zijn, dan een ritme met z’n tweeën vinden en dan met z’n drieën ja dat is best een dingetje vind ik hoor. Alle aandacht gaat in het begin alleen maar naar de baby. Het hele ritueel van het voeden, verschonen, (kolven), rusten en dat steeds om de paar uur opnieuw.. In het begin stonden er echt tig wekkers voor van alles en nog wat. Voordat je dat ritme te pakken hebt, veranderen de regels en kun je weer van voren af aan beginnen. Dan krijg je de periode dat je verlof hebt en je partner weer aan het werk gaat dus krijg jij een bepaald ritme met je baby; baby voeden, baby weer slapen, zelf douchen, ontbijten, baby in bad/wassen, fles geven, rustmoment voor de baby, ‘s middags een rondje lopen enz.

“Loop je zelf nog zo hongerig als een wilde hyena rond in huis te meuren in je pyjama”

Breekt het weekend aan lig je nog steeds met je partner op bed, voor je het weet is het 11:45 is de baby wel verzorgd, maar loop je zelf nog zo hongerig als een wilde hyena rond in huis te meuren in je pyjama. En om het helemaal af te maken zijn je 3 maanden verlof voorbij en raad eens? Juist! Hallo nieuwe routine versie 6.0. Want ja je gaat zelf weer aan het werk, je kindje gaat naar de opvang/familie, je wilt afspreken met vrienden en familie, sporten en en en. Ja ik kan nu best eerlijk zeggen dat ik het vreselijk vond steeds die verandering in routine als ik het net gewend dacht te zijn. Al die onzekerheden, doe je het wel goed als moeder, als vader, als stel, als gezin? Tja en op wie ga je dan al die frustraties botvieren? Op je partner. Natuurlijk weet je heus wel dat je het niet zo bedoeld naar elkaar toe, maar toch is het soms wel lastig want je zit met je eigen onzekerheden en dan zit je er niet op te wachten dat je partner zich ook even laat gaan en chagrijnig tegen je gaat lopen doen.  Nee het is absoluut niet vanzelfsprekend dat je vanaf dag 1 gelijk een eenheid bent als gezin. Er moet echt keihard aan gewerkt worden. Het vergt planning, samenwerking, communicatie. En iets wat ik ook best belangrijk vind; eens in de zoveel tijd checken of je beide nog steeds tevreden bent met hoe dingen lopen of dat je het juist anders zou willen zien. Het kan best zo zijn dat wat de eerste maand prima werkte nu wel totaal niet meer aansluit met de huidige situatie, en dus ga je het bespreken hoe je het dan anders zou kunnen aanpakken.
Ja een nieuw gezinslid heeft best een flinke impact op je relatie en naar mijn mening moet je dus echt samen sterk in je schoenen staan om er volledig voor te gaan.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge