Mama

Waarom ik (nog) geen foto’s van Olivia post.

en denk je al aan een tweede?

 

2016. Social media ontkom je bijna niet aan. Instagram, Facebook, Twitter en nog meer platforms worden tegenwoordig gebruikt voor allerlei doeleinden.
Mensen die gewoon even hun gedachte van hun willen afschrijven, tot serieuze campagnes en promoties.
Ik zal maar gelijk bekennen dat ik best wel een beetje Social Media verslaafd ben. Heerlijk vind ik het om op Instagram foto’s te kijken; kunstige taarten, mooie huizen, inspiratie voor kleding en schattige baby’s. Met dat laatste kom ik gelijk tot het onderwerp van deze blog.

Waarom post ik (nog) geen foto’s van Olivia op social media?
Een vraag die sommige van jullie zich wellicht al eens hebben afgevraagd. Of niet.. Toen ik nog zwanger was en lekker rondsurfde op andere mama blogs, vond (en nog steeds) ik het leuk om foto’s van hun kindjes te zien. Gewoon, baby’s en kinderen zijn schattig vind ik. Ik kijk naar de foto, denk ‘aww lief’, en scroll dan gewoon weer verder. Niks bijzonders.
Maar het viel mij ook op dat sommige mama bloggers en ook bekende Nederlanders hun kinderen niet zichtbaar online zetten, maar bijvoorbeeld wel van de achterkant of de zijkant. Ik word hier nieuwsgierig van en ben dan echt benieuwd hoe het kindje eruit ziet. Niet omdat ik er wat mee wil doen, maar gewoon, nieuwsgierigheid. Lijkt hij/zij op mama of papa?
Maar helaas denkt niet iedereen er zo over en kunnen de foto’s ‘gestolen’ worden en voor andere doeleinden gebruikt worden. Dit is iets waar ik liever dus niet over na denk. Niet dat iedereen het natuurlijk gemunt heeft op je kind maar ja het zou kunnen gebeuren.

En juist om die reden ben ik er niet helemaal over uit. Maar ook gewoon privacy redenen.
Wie weet denkt ze later ‘Ma,serieus?! Deze foto heb je toen online gezet?’ Ik bedoel ik heb ook zat oncharmante foto’s van toen ik klein was, maar die zitten in een foto album en enkel daarin zijn ze te zien. Ik weet dus niet hoe leuk ik dat had gevonden als die voor de hele wereld te zien zouden zijn.

Ik ben natuurlijk hartstikke trots op Olivia en ja ik zou iedere dag wel een foto kunnen plaatsen, maar ik vind ook dat niet alles gedeeld hoeft te worden. Sommige dingen mogen best voor ons zelf blijven. De mensen die ons kennen en dichtbij ons staan zien haar gewoon en zijn op die manier deel van haar leven. Omdat ik zelf dus een social media freakje ben en soms een foto van mijn kleine trots wil posten, post ik nog foto’s waarbij ze niet herkenbaar in beeld staat.

Toen Olivia 10 dagen was hebben we een newborn shoot gedaan, en op dat moment stond ik er nog niet helemaal bij stil wat mijn mening nou was over social media en Olivia, en dus hebben we toestemming gegeven om die foto’s te gebruiken op de Facebookpagina en website van de fotografe. En dat is OK het zijn hele mooie foto’s!
Ook staan er bijvoorbeeld een aantal foto’s van toen Olivia net was geboren op de Facebook pagina’s van familie en heb ik zelf 1 foto geplaatst om haar geboorte mede te delen en dat is ook OK. Ze is inmiddels zo veranderd qua gezicht dus je zou haar niet eens meer herkennen.

Maar nu ik er wat meer over na heb gedacht, weet ik het dus gewoon nog niet zeker wat ik wil voor haar met betrekking tot social media. ‘Maar je geeft zelf aan dat je zelf ook graag naar baby foto’s kijkt en nieuwsgierig word als je het gezichtje niet kunt zien?’ Klopt helemaal! Maar je weet wat ze zeggen;’Bij twijfel niet doen.’ En juist omdat ik er dus nog niet zeker van ben, plaats ik zo nu en dan een foto waar ze niet herkenbaar op te zien is. Zo blijft ze ‘anoniem’ maar kan ik wel alsnog als trotse mama iets posten. Ook vind ik het een fijner idee wanneer iemand een foto zou
willen plaatsen het eerst vraagt zo heb ik er toch nog controle over. Ik denk maar zo, ik kan het nu beter zo doen, dan dat ik wel al allemaal foto’s heb geplaatst en achteraf denk ‘hmm ik had het toch liever niet gewild’.

Wie weet dat ik hier later nog op terug kom en denk:’ach iedereen mag mijn mooie kleine meid zien!’ en dus wel gewoon foto’s van haar plaats waar je haar gezicht op kan zien.

Maar voor nu is het goed zo.

Eerder gaf ik al aan dat we voor de foto’s van de newborn shoot we wel toestemming hebben gegeven om die te gebruiken, en aangezien Emile deze foto ook als coverfoto gebruikt op zijn Facebook pagina, zal ik 1 foto van de newborn shoot met jullie delen. (Voor het geval je dus ook zo’n nieuwsgierig aagje bent als ik 😉)

Photocredit: Tanja Lammerse van Picture Your Moment

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Nathalie
  5 november 2016 at 22:47

  Goed dat je er over nadenkt!
  Ik blogde ooit ook met foto’s en de namen van de kinderen, een aantal jaar geleden heb ik de blog offline gehaald en dat staat die nog steeds.

  Er worden zelden tot nooit herkenbare foto’s geplaatst op openbare plekken … met inderdaad het idee, wat nu als ze dat liever niet willen? Ik wil ze zelf die keuze laten maken als ze oud genoeg zijn.

Leave a Reply

CommentLuv badge