Interview met …

Tegenwoordig kun je bijna alles op internet vinden qua informatie of bespreek je veel met vriendinnen. Maar hoe ging dit vroeger? Kon je toen ook openlijk alles bespreken?
Voor deze vragen leek het mij leuk om mijn Oma te interviewen. Ben je benieuwd naar haar ervaringen tijdens haar zwangerschappen? Lees dan gauw verder.

 

Hoe oud was U voor U voor het eerst zwanger was?

25 jaar

Weet U nog aan wie U het als eerste vertelde?

Aan opa, al hoefde dat eigenlijk niet, daar ik vreselijk misselijk was. Na 3 maanden heb ik het mijn ouders verteld.

Had U last van zwangerschapskwaaltjes, en zo ja welke?

De eerste 3 maanden was ik steeds erg misselijk en kon ik bijna niets binnen houden. Daarna ging het steeds beter.

Wat vond U het leukste tijdens Uw zwangerschappen?

Nou eigenlijk niets. Wel natuurlijk dat we een kindje kregen maar niet de zwangerschap zelf. Bij de 1e en 2e zwangerschap hadden we een drukke winkel en had ik nergens tijd voor. Bij de volgende zwangerschappen had ik het druk met de kinderen.

Aan wie vroeg U het meeste advies?

Vroeger werd er nauwelijks over gesproken. Advies vroeg ik alleen aan de dokter bij de maandelijkse controle. Van de klanten in de winkel kreeg ik wel de meest uiteenlopende tegenstrijdige adviezen waar je alleen maar naar van werd.

Hoe verliep een standaard controle in Uw tijd?

Met 3 maanden ging je voor het eerst naar je huisarts. Die deed een inwendig onderzoek en keek of je bekken ruim genoeg was en je bloedgroep werd bepaald. Daarna iedere maand je bloeddruk gemeten en met een houten toetertje luisterde de dokter op je buik naar de hartslag Ook voelde hij op je buik of de baby goed lag en voldoende groeide. De dokter kwam daarvoor speciaal bij ons thuis, omdat ik geen gelegenheid had om op het spreekuur te komen.

Heeft U zich wel eens zorgen gemaakt tijdens een van Uw zwangerschappen?

Bij de 1e zwangerschap had ik er gewoon geen tijd voor. De dokter vroeg wel eens hebben jullie wel tijd voor de bevalling. Het gebeurde gelukkig met Pinksteren maar wel 5 weken te vroeg. Net de woensdag ervoor had ik tijd gevonden om het nodige voor de baby te kopen. Na de 2e bevalling kreeg ik kraamvrouwenkoorts en moest ik alsnog naar het ziekenhuis. Daarna was ik wel steeds bang het nog eens te krijgen.

Hoe werd er gedacht over pijnbestrijding tijdens de bevalling?

Daar werd nooit over gesproken en werd geloof ik nooit gedaan.

Was er vroeger zwangerschapskleding?

Daar ik vroeger alles zelf naaide heb ik daar nooit naar gekeken. Maar ik denk het wel. De kleding was vooral ruim. De zwangerschap moest zo min mogelijk opvallen.

Hoe zag Uw lijstje er destijds uit.?

Precies weet ik dat niet meer. Maar ongeveer zo. Een box en kinderwagen kocht je pas later. een wipstoeltje, wegwerpluiers en plastic bestond toen nog niet.

20 dikke en 10 hydrofiele luiers en 10 flanellen omslagluiers. 8 Katoenen truitjes, 8 katoenen en 8 wollen hemdjes met resp. achter- en voorsluiting. 10 navelbandjes. Een vestje of jasje met mutsje.

Een wiegje of bedje met matras en een bed zeiltje, 10 moltononderleggers, 3 boven-en onder lakentjes en 2 dekentjes. 2 kruiken met kruikenzakjes

Verder nog een commode of tafeltje met grote handdoek en hydrofiele washandjes . Een teiltje een stukje babyzeep en een bus talkpoeder. Een kammetje of borsteltje en een klein nagelschaartje .Ook nog een thermometer 1 zuigfles en spuugdoekjes

Als ik deze tijd zwanger zou zijn dan ….

Gelukkig zijn dat je tegenwoordig de zwangerschappen kan plannen en er van kan genieten.

 

Bedankt dat u wilde meewerken aan dit korte interview. 

 

Volg je mij al op Facebook en Bloglovin’?

 

 

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge